Berga havia estat present en el recorregut de la Volta a Catalunya en cinc edicions, sent arribada i sortida d’etapa de cada una d’elles. La capital del Berguedà va acollir victòries de Miquel Gual (1947), Josep Vidal (1952), Donato Zampini (1953), Richard Van Genechten (1958, vencedor final de l’edició) i Antoni Karmany (1959). Enguany, més de 60 anys després, torna al recorregut, i ho farà acollint per primer cop una arribada en altura. Serà al santuari de Queralt, una arribada inèdita a la Volta, però que prèviament havia estat protagonista de cinc arribades de la Setmana Catalana, amb protagonisme de grans noms de la història del ciclisme mundial com Eddy Merckx (1975), Freddy Maertens (1977) o Claudio Chiappucci (1991). 

  • Comarca: Berguedà
  • Població: 16.663 habitants (2021, Idescat)

Coneguda internacionalment per La Patum, Berga és una vila amb molts encants, com la història del seu nucli antic, una gastronomia deliciosa o l’encant del seu entorn natural. La ciutat de Berga gaudeix d’una ubicació privilegiada...

Aquesta ubicació, just on els Pirineus comencen a imposar-se majestuosament, constitueix un paratge de gran bellesa pel visitant. El Santuari de Queralt es troba al capdamunt de la Serra de Queralt, a 1.200 metres d’altitud. Per la seva peculiar ubicació se l'ha anomenat el "balcó de Catalunya". El conjunt de Queralt està integrat per la Cova de la Troballa, l’ermita romànica de Sant Pere de Madrona i tota l’obaga que permet endinsar-se pels seus senders locals que ens descobriran fonts i paratges naturals.

Berga, a tan sols 110 quilòmetres de Barcelona i a 44 de França, és un important centre comercial i de serveis. Hom hi pot trobar tot el necessari per ser ben atès a tots nivells. Sorprèn el contrast entre el nucli antic, configurat al peu del castell i la Berga moderna. Els carrerons estrets i serpentejants del centre històric contrasten amb les àmplies avingudes, les places o els parcs de les zones més noves. Berga i els seus entorns naturals, Queralt, Pedret, els Rasos de Peguera, l’art, la gastronomia, els bolets, els museus, les festes populars o les fires són elements que s’han convertit en atractius turístics de primer ordre.

Berga ha sabut conservar la festa de La Patum, una de les seves tradicions més emblemàtiques. La Patum constitueix una forma d’expressió cultural, popular i tradicional, un autèntic tresor etnològic, històric, artístic, sociològic i teatral. Ha estat declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. Des del 2020 tota la comparseria patumaire es trasllada al Convent de sant Francesc on es pot fer un tast de la festa.

Us animem a participar de Berga tot l’any, a visitar els seus racons del barri vell, els diferents espais museístics, el patrimoni arquitectònic com l’església i el pont de Pedret, el patrimoni natural que l’envolta, a tastar la seva gastronomia que no us deixarà indiferents.

www.turismeberga.cat

www.ajberga.cat

https://www.lapatum.cat/

https://www.berguedaturisme.com/

https://bergacomercial.cat/

https://www.elbergueda.cat/

© Daniel Meumann
© MLB
© MLB
© Daniel Meumann
© Daniel Meumann

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya