Ben O’Connor sorprèn a La Molina i pren les regnes de la Volta

23 de març 2022 - 20:42

(La Molina, 23-03-2022).- Ben O’Connor (AG2R Citroën Team) ha estat el guanyador de la tercera etapa de la Volta Ciclista a Catalunya 2022 després de sorprendre el grup de favorits amb un atac lluny de meta. L’australià, gran protagonista del darrer Tour de França, ha arribat amb un marge de sis segons sobre la resta de favorits i s’ha situat líder de la classificació general.

La tercera etapa de la Volta a Catalunya arribava a l’alta muntanya en una jornada que sortia de Perpinyà, ciutat que ja va acollir l’arribada de la segona etapa, i arribava a La Molina, un final pirinenc que ja és un clàssic a la Volta. Entremig, 161 quilòmetres que passaven pel Mont-Louis i la Collada de Tosses, dos ports més de primera categoria.

El grup ha rodat a gran velocitat en els primers quilòmetres de l’etapa en busca d’una escapada que no s’ha aconseguit formar fins al quilòmetre 20 de cursa. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Ander Okamika (Burgos-BH), Casper Pedersen (Team DSM) i Simone Petilli (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) han aconseguit obrir un marge amb el gran grup que ha arribat a superar els vuit minuts. Movistar Team ha agafat les regnes del gran grup a més de 100 quilòmetres de meta i ha treballat per endurir la carrera des de la primera pujada del dia.

Els quatre escapats han estat protagonistes durant pràcticament tot el dia i han coronat al capdavant els dos primers ports de l’etapa. Ander Okamika ha estat el primer a passar per Mont-Louis i la Collada de Tosses i els 20 punts que ha sumat li han servit per col·locar-se com a líder de la classificació de la muntanya. A més, els escapats també han passat primer pels esprints de Llívia i Puigcerdà. Durant el transcurs de l’etapa han hagut de posar peu a terra Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl Team), el guanyador de la primera etapa Michael Matthews (Team BikeExchange-Jayco) i Tom Dumoulin (Jumbo Visma). També ha acabat abandonant Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), cinc vegades guanyador d’etapa a la Volta a Catalunya.  L’alt ritme del gran grup, conduït per diferents equips, els ha servit per atrapar l’escapada a peu de La Molina, a 10 quilòmetres de la meta.

Poc després, a més de 8 quilòmetres per coronar, Ben O’Connor (AG2R Citroën Team) ha llançat un atac que no ha pogut seguir ningú i s’ha situat com a cap de carrera en solitari. Juan Ayuso (UAE Team Emirates), Esteban Chaves i Hugh Carthy (EF Education Easypost) o Guillaume Martin (Cofidis) també han provat de saltar però no han pogut obrir marge amb el grup de favorits. Quan la carrera ja encarava la meta, en l’últim tram de descens, Marc Soler (UAE Team Emirates) ha obert un petit forat, però no ha aconseguit arribar a la roda de Ben O’Connor i l’ha tornat a caçar el grup de favorits.

En un final molt ajustat, l’australià Ben O’Connor ha aconseguit la victòria d’etapa amb un marge de sis segons sobre un grup de favorits encapçalat per Juan Ayuso i Nairo Quintana (Team Arkéa Samsic). Amb la victòria d’etapa, el corredor d’AG2R Citroën Team ha aconseguit, també, situar-se com a líder de la classificació general. Simon Yates, un dels màxims favorits, ha estat el més perjudicat a la meta de La Molina i ha perdut més de deu minuts respecte del guanyador.

Aquest dijous, la Volta a Catalunya viurà la segona etapa consecutiva d’alta muntanya, amb sortida des de la Seu d’Urgell i arribada a Boí Taüll, un final en alt que feia 20 anys que no es vivia a la Volta a Catalunya. L’última vegada que la carrera va arribar a Boí Taüll va ser el 2002 amb una cronoescalada que va guanyar el basc Aitor Garmendia.