Barcelona referma la seva aposta per la Volta a Catalunya

7 de febrer 2024 - 13:25 [GMT + 1]

La ciutat de Barcelona continuarà sent un emblema de la Volta Ciclista a Catalunya. Després de més d’un centenar d’edicions com a gran protagonista del recorregut de la històrica cursa ciclista catalana, el consistori ha renovat per quatre anys el seu compromís amb la cursa masculina, que té a Montjuïc un dels escenaris finals més icònics del ciclisme mundial, i acollirà el final de la primera edició de la història de la prova per etapes femenina.

Barcelona i la Volta Ciclista a Catalunya van de la mà des de la primera edició de la cursa, en què el dia de Reis de l’any 1911, la cursa es posava en marxa des de la capital catalana per acabar-hi la cursa tres dies després. Des d’aleshores, la capital de Catalunya ha estat present en totes i cada una de les 102 edicions disputades de la prova ciclista, la més antiga de l’elit del ciclisme internacional després del Tour de França i el Giro d’Itàlia, i enguany continuarà fent història acollint l’arribada de la última etapa de la primera edició de la prova per etapes femenina.

El consistori barceloní i l’organització de la cursa han renovat per quatre anys el seu conveni, que s’allargarà almenys fins a l’any 2027. Amb aquest acord, la ciutat de Barcelona continuarà acollint el final de la cursa masculina, plenament consolidada a l’elit del ciclisme mundial dins el calendari UCI WorldTour, que enguany es disputarà entre els dies 18 i 24 de març. Per la seva banda, la capital catalana també acollirà aquest 2024 el final de la primera edició de la prova per etapes femenina, una edició històrica que se celebrarà entre els dies 7 i 9 de juny.

Aquest 2024 es compliran 70 edicions en què Barcelona hagi estat el punt d’inici o final de la Volta, sent de llarg la seva seu més visitada. El seu final a Montjuïc és ininterrompudament des de 2013 el tancament de la prova, consolidat com un dels escenaris més emblemàtics del ciclisme mundial, pel seu potencial esportiu i de públic demostrat any rere any, així com el seu paper en la història del ciclisme i la Volta.  La muntanya màgica ha arribat a acollir dos Mundials de ciclisme, i el seu protagonisme a la Volta ha estat continu al llarg dels anys, especialment entre les dècades dels 40 i 60, en què obria i tancava el recorregut de la cursa i va arribar a acollir fins a tres etapes en una edició, com l’any 1955.

Altres llocs tan emblemàtics de la ciutat com Les Rambles, Via Laietana o Plaça Catalunya també han estat protagonistes del recorregut de la Volta els anys 80 i 90, veient guanyar grans estrelles del ciclisme mundial. En l’era moderna, el que era vigent campió del món Remco Evenepoel (2023), Alejandro Valverde (2015 i 2017) i Thomas De Gendt (2013 i 2021) han estat alguns dels vencedors més importants a Barcelona els darrers anys, tots a l’etapa final de Montjuïc.

Una història que continuarà escrivint noves pàgines amb la cursa femenina, que aquest 2024 es disputarà per primera vegada a la història com a prova per etapes, fent-se un lloc en el calendari internacional amb categoria UCI 2.1.

Gran part dels millors equips femenins del món competiran per les carreteres catalanes entre els dies 7 i 9 de juny, i Barcelona serà la seu del tancament de la cursa en la seva etapa final, tal com ho fa amb la masculina. La capital catalana ja va acollir la primera de les quatre edicions de la reVolta, la prova femenina d’un dia que la Volta a Catalunya va posar en marxa l’any 2018. La primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya femenina compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del programa  “Entre totes, tot”, amb el qual la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, recolza i promociona l’esport femení a casa nostra.  

“La nostra ciutat tornarà a vibrar aquest 2024 amb el millor ciclisme i amb l’espectacle de l’emblemàtica pujada a Montjuïc de la Volta a Catalunya. Barcelona renova aquest compromís amb la prova catalana que, a més, enguany també omplirà els nostres carrers amb les millors ciclistes en la prova femenina. Dues oportunitats fantàstiques pels aficionats de gaudir d’aquest espectacle esportiu”, ha declarat David Escudé, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

“Barcelona és un soci totalment imprescindible per fer de la Volta a Catalunya una fórmula d’èxit. La ciutat és un símbol a nivell internacional i els seus escenaris més emblemàtics han viscut de prop la nostra cursa al llarg de més de 100 edicions. És un orgull poder seguir portant un esdeveniment esportiu de primer nivell mundial com és la Volta a Barcelona, especialment sumant-hi enguany l’edició femenina. Per a nosaltres és molt important apropar l’esport a l’afició, i Barcelona ens ofereix una oportunitat única per a fer-ho, a més amb una garantia de gran nivell esportiu” , apunta per la seva banda Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva.

Així doncs, Barcelona vibrarà amb la Volta a Catalunya tant masculina com femenina aquest 2024 amb els diumenges 24 de març i 9 de juny com a dates assenyalades. El millor ciclisme mundial continuarà tenint la ciutat comtal com a protagonista, acollint un esdeveniment esportiu de nivell mundial i de llarga tradició que any rere any ofereix el seu espectacle pels carrers de la ciutat.

© Martin Dutil

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya