Manresa, Ciutat Europea de l’Esport, acollirà la gran sortida de la Volta a Catalunya

2 de febrer 2024 - 12:01 [GMT + 1]

El pròxim 7 de juny, la ciutat de Manresa gaudirà d’un gran protagonisme esportiu acollint la gran sortida de la Volta Ciclista Catalunya en l’estrena de la prova femenina com a cursa per etapes.  En l’any d’ascens a la categoria internacional UCI 2.1 de la cursa, la sortida de la Volta a Catalunya serà un dels grans esdeveniments esportius que la capital del Bages inclourà dins dels seus actes com a “Ciutat Europea de l’Esport 2024”, continuant la vinculació amb una de les seus més presents històricament a la Volta.

La Volta Ciclista Catalunya viurà una sortida de luxe per la prova femenina el pròxim divendres 7 de juny des de Manresa. Serà una primera etapa amb sortida i arribada a la capital del Bages, en què la ciutat i la seva comarca hi brillaran de forma especial. Manresa ha estat recentment reconeguda com a “Ciutat Europea de l’Esport 2024”, un reconeixement internacional que posa en valor les virtuts esportives de la ciutat. Un any especial per la capital del Bages que inclourà la gran sortida de la prova com un dels principals esdeveniment esportius que es viuran al llarg del 2024.

El guardó, atorgat per ACES Europe (l'Associació de Capitals i Ciutats Europees de l'Esport), representarà per la ciutat un impuls per continuar potenciant la pràctica esportiva entre els seus ciutadans i ciutadanes.   La vinculació de Manresa amb la Volta Ciclista Catalunya és extensa i pot presumit d’haver sigut seu de sortida o arribada  d’etapa de la prova masculina fins en 93 ocasions, sent la segona ciutat més visitada en la història de la cursa després de Barcelona.

La primera ocasió es remunta a l’any 1912, la segona edició, quan la ciutat va veure guanyar al vencedor final d’aquella edició, Josep Magdalena. Des d’aleshores, en les seves múltiples visites en què ha estat tant seu de l’inici (1970, en l’emblemàtica edició 50, i 1991, una contrarellotge per equips guanyada per l’equip ONCE) com d’arribada (1969, 1974 i 1981) de la cursa, Manresa ha vist guanyar grans noms de la història del ciclisme i la Volta com Mariano Cañardo, Delio Rodríguez, Miquel Poblet, Jan Janssens, Domingo ‘Txomin’ Perurena, Bernard Thévenet o Sean Kelly  en les quaranta-nou ocasions en què ha viscut un final d’etapa.  

L’última vegada que Manresa va acollir una meta de la Volta a Catalunya va ser l’any 2021, en la històrica edició 100, amb victòria per l’alemany Lennard Kämna, vencedor d’etapa a les tres grans voltes. Per la seva banda, com a seu de sortida d’etapa, Manresa ha acollit la prova fins en trenta nou-ocasions, l’última d’elles l’any 1995.   Amb una població que voreja els 80.000 habitants, la capital del Bages i de la Catalunya Central està situada al cor de Catalunya.

Ubicada al pla de Bages, molt a prop de la confluència dels rius Llobregat i Cardener, fan que sigui el nexe d’unió entre l’eix transversal i l’eix Llobregat. La ciutat té un important patrimonial cultural i artístic, amb emblemes com la Basílica de la Seu de Manresa, un dels testimonis gòtics més importants de Catalunya, o el nou Museu del Barroc de Catalunya, que s’inaugurarà aquest mes de febrer. També destaca la seva ruta modernista, que permet al visitant conèixer la història contemporània de la ciutat, així com el llegat basat en l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, del qual el 2022 se’n van commemorar els 500 anys.  

El regidor d’Esports i Salut de l’Ajuntament de Manresa, Anjo Valentí Moll, s’ha mostrat “molt satisfet de poder acollir la sortida i l’arribada de la Volta femenina, en un any en què es potencia més que mai l’esport femení”, i ha assegurat que es tracta “d’una gran oportunitat per mantenir el nom de Manresa al mapa de les principals ciutats esportives: La nostra voluntat com a Ciutat Europea de l’Esport és fomentar encara més l’esport popular i l’activitat física; volem fer una societat més activa, i acollir grans esdeveniments com la Volta ens vincula directament amb el foment de l’esport, que volem que estigui obert a tothom”.  

Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya ha destacat el posicionament estratègic de Manresa, com a gran de sortida de la prova. “En un any decisiu per a la prova femenina, gràcies a l’ascens a la categoria UCI 2.1 que ens permetrà gaudir de tres jornades del millor ciclisme internacional, Manresa representa un escenari de sortida immillorable. La seva ubicació al centre de Catalunya i les facilitats que ens ha brindat la ciutat faran que visquem una primera etapa de luxe. Des de la Volta a Catalunya volem felicitar Manresa per la seva aposta per ser Ciutat Europea de l’Esport, una gran iniciativa per l’esport a casa nostra gràcies a la qual podem potenciar esdeveniments de la projecció de la Volta i projectar Manresa al món”.  

Amb un total de tres etapes entre les quals ja s’ha anunciat una arribada en altura a l’estació de  Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de La Molina, l’edició 2024 de la Volta a Catalunya promet un recorregut exigent i emocionant entre els pròxims dies 7 i 9 de juny. Ara, amb la sortida des d’una seu històrica com la de Manresa, la prova agafa una nova dimensió en un any important per la capital del Bages, en què concentrarà importants esdeveniments esportius com a Ciutat Europea de l’Esport.

Volta Ciclista Catalunya 2023
Volta Ciclista Catalunya 2023 © VCC

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya