Katrine Aalerud (Movistar Team) s’imposa en la 2a edició de la reVolta després d’un emocionant esprint final a Sant Cugat

30 de maig 2021 - 16:30

Katrine Aalerud, del Movistar Team, s’ha erigit en la vencedora de la segona edició de la reVolta, la cursa femenina organitzada per la Volta Ciclista a Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, localitat que ha estat el punt de sortida i arribada de la prova aquest matí.

La corredora noruega ha completat els 97 km de l’exigent recorregut en 2h39:12, creuant la línia d’arribada just per davant de la seva compatriota Vita Heine (Massi-Tactic) i la russa Anna Baidak després d’un emocionant esprint final entre les tres corredores. La quarta classificada ha estat Mireia Benito (Massi-Tactic), assolint el trofeu de primera corredora catalana de la classificació. Per equips, el primer lloc ha estat pel Massi-Tactic, seguit pel Movistar Team i el Laboral Kutxa-Fundación Euskadi.

La cursa s’ha iniciat a les 10 del matí des de l’avinguda del Pla del Vinyet de Sant Cugat després del protocol·lari tall de cinta a càrrec de diverses autoritats encapçalades per la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà. Per davant, les corredores tenien un recorregut exigent i amb dos dificultats muntanyoses a superar: l’alt de la Capçuda (tercera categoria) i l’alt de la Creu d’Aragall (primera categoria).

Després d’uns primers quilòmetres amb el pilot agrupat, a partir del km 15 ja s’ha format un primer grup d’escapades, amb vuit equips representats i la presència de les principals candidates al triomf, com Katrine Aalerud (Movistar), Alicia González (Movistar), Vita Heine (Massi-Tactic), Patricia Ortega (Massi Tactic), Agua Marina Espínola (Massi-Tactic), Agnieta Francke (Farto-BTC) o Lija Laizane (Eneicat-RBH Global).

El primer punt destacat de referència del recorregut s’ha situat a Piera (km 33), amb el primer esprint intermedi que Heine ha traspassat en primer lloc, seguida de González i Espínola. Però ha estat la corredora basca del Laboral Kutxa-Fundación Euskadi Usoa Ostolaza qui ha provat sort escapant-se en solitari i arribant a disposar d’una diferencia d’1:50 respecte al grup perseguidor, format per 14 unitats.

Ostolaza ha estat la primera en coronar l’Alt de la Capçuda (km 52), amb quatre quilòmetre de pujada i un desnivell mitja del 4,2%. L’aventura de la ciclista basca, però, no ha prosperat i el grup perseguidor li ha anat retallant temps fins a atrapar-la a en afrontar les primeres rampes de l’alt de la Creu d’Aragall (km 67), de primera categoria i principal dificultat muntanyosa d’aquesta segona edició de la reVolta amb 6,7 km de pujada, un desnivell mitjà del 6,2% i un tram que s’enfila fins al 13% de pendent màxim en el seu inici.

Ha estat en aquest punt on s’ha començat a fer la selecció d’aquelles corredores que lluitarien pel triomf. Heine, que ha estat tres vegades campiona nacional noruega, ha estat la primera en coronar l’alt e la Creu d’Aragall, encapçalant un grup capdavanter amb Aalerud, Baidak i l’actual líder de la copa catalana de fèmines, Mireia Benito. Precisament, ha estat Benito la primera en creuar el segon i últim esprint intermedi del recorregut, situat a Corbera del Llobregat, ja a només 23 quilòmetres per arribar a la línia d’arribada de Sant Cugat. La previsió d’assistir a un intens final de cursa s’han acomplert, i més quan Anna Baidak ha aconseguit reintegrar-se en el quartet capdavanter.

Ha calgut, doncs, arribar a l’esprint final per definir a la vencedora de la reVolta, i la més ràpida en aquests metres finals ha estat Aalerud, lluint la seva condició de campiona noruega contrarellotge. Heine, tot i haver de conformar-se amb el segon lloc, ha pogut recollir el premi de la muntanya i dels esprints, mentre que Baidak ha completat el tercer lloc del podi absolut amb la primera plaça de la classificació sub-23.

La segona edició de la reVolta ha suposat un salt qualitatiu respecte a la primera edició, disputada al 2018 aprofitant la infraestructura de l’última etapa de la Volta pel circuït de la muntanya de Montjuïc.  El nivell competitiu s’ha reflectit amb la presència de corredores elit i sub-23 pertanyents a  d’equips tan competitius com el Movistar, inclòs en la màxima categoria del ciclisme femení (UCI WorldTeam). També ha estat nombrosa la representació de Continental Teams –la segona categoria–, com el Massi Tactic, el Team Farto gallec, l’Eneicat-RBH Global lleonès o el Laboral Kutxa-Fundación Euskadi. La representació estrangera ha anat a càrrec del Le Boulou francès i el Macogep Tornatech, ubicat al Canadà però amb arrels franceses.

"A l'esport femení cada cop hi ha més referents a l’elit que seran mirall per als infants i les dones d’aquest país. Ha de créixer el suport social cap a l'esport femení perquè se situï al mateix nivell que el masculí. L'esport és cohesió social i salut i un sector econòmic que ha patit molt durant la pandèmia, i que ara hem de fer un esforç, entre totes i tots, per reflotar-lo", ha comentat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler, ha expressat la satisfacció d’haver pogut celebrar la segona edició de la reVolta en aquesta localitat: “Això demostra l’aposta de l’equip de govern per l’esport, i concretament per l’esport femení. Creiem que s’han de potenciar els valors de la igualtat en l’esport, hi ha molt camp a recórrer i manca molt de treball perquè hi hagi un veritable reconeixement a l’esport femení. Avui fem un petit pas més.”

Per últim, el president de la Volta Ciclista a Catalunya, Rubèn Peris, també s’ha mostrat satisfet de l’organització de la cursa i ha reiterat el compromís de l’entitat amb el ciclisme femení: “Ha estat una gran reVolta. S’ha vist un elevat nivell competitiu i un recorregut que ha volgut reflectir el creixement que viu el ciclisme femení. Desitgem poder seguir treballant perquè la reVolta es consolidi com una prova important dins del calendari.” 

 

FOTO: Esprint final a la meta de Sant Cugat, amb Aalerund, Heine, Baidak i Benito (Volta Ciclista a Catalunya-Namuss Films)  

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya