The Penguins: “Ser la cançó oficial de la Volta ens ha permès arribar a molta més gent”

12 de desembre 2022 - 15:01

La Volta Ciclista a Catalunya segueix buscant cançó oficial per a la seva 102ª edició. Fins el dilluns 19 de desembre, bandes i solistes de l’escena musical catalana poden participar en el concurs #iCatVolta (Consulteu-ne tota la informació i les bases) per triar la cançó que acompanyarà la nova edició de la cursa ciclista catalana, no només durant la seva disputa entre els dies 20 i 26 de març de 2023, sinó també en tota la campanya de comunicació prèvia.

La cançó "Boires i retrets", de The Penguins, va ser escollida per votació popular com a cançó oficial de la Volta Ciclista a Catalunya 2022, sent així els darrers guanyadors del concurs, prenent el relleu d’"Eclipsi", de Blaumut, que va posar la música a la històrica edició 100 de la prova. D’això en parlem amb un dels integrants del grup de Sant Feliu de Llobregat, Eduard Polls.

 

  • Com a guanyadors del darrer concurs #iCatVolta, la vostra cançó “Boires i retrets” va ser la cançó oficial de la 101ª Volta Ciclista a Catalunya. Què va suposar per a vosaltres?

Per a nosaltres, va haver-hi dues vessants. Primer va haver-hi la vessant musical. Com a banda, ens va servir per arribar a molta més gent, per a poder sortir als mitjans de comunicació, tenir repercussió a nivell televisiu i sobretot en espais on potser no tindríem aquesta transcendència. Estàs acostumat a sortir als mitjans musicals, i sent cançó oficial de la Volta pots sortir en uns mitjans esportius amb un públic on potser no podries arribar. Després, hi ha la vessant personal per a nosaltres, que com a amants del ciclisme ens va fer molta il·lusió poder veure la nostra cançó associada a una cursa tan important com la Volta a Catalunya.

  • Com vau decidir presentar-vos al concurs?

Nosaltres som seguidors de la Volta i ja vam veure la primera edició del concurs que van guanyar els Blaumut. En aquell moment no ens va enganxar en un bon moment com per presentar-nos-hi, però el 2022 teníem la oportunitat i aquesta cançó guardada en la recambra que ens encaixava perfectament. A l’hora de composar-la, ja teníem aquesta imatge al cap, ens evocava aquest esperit de superació, a l’esport, a la muntanya i a la natura. Vam pensar que era una bona oportunitat.

  • Per un grup d’amants al ciclisme com vosaltres, què us inspirava la cançó “Boires i retrets” en relació a aquest esport i la Volta?

Per a nosaltres, la cançó de “Boires i retrets” parla d’aquesta metàfora entre el ciclisme i la vida. El fet de saber patir enmig d’uns paisatges bucòlics. Tu estàs en un port de muntanya i estàs patint, les cames et fan mal, estàs a punt de defallir, però en canvi, mires al teu voltant i pots estar en llocs espectaculars, pujant muntanyes a gairebé 3.000 metres d’altura, veient glacials, amb vistes increïbles. Aquesta dicotomia l’associem a la vida: sabem que hi ha moments molt durs, de patiment, però si mires al voltant, la vida val molt la pena. També té aquest component del ciclisme com a esport que se supera en grup però, a la vegada, es pateix individualment. Vèiem que tenia molts paral·lelismes.

  • Vau tocar en directe a la presentació oficial de la Volta, i a més vau poder seguir des d’un cotxe de cursa una etapa d’aquesta. I quina etapa! Com vau viure aquell dia?

Vam poder tocar a la presentació i viure tota la idiosincràsia d’una presentació d’una volta ciclista, amb tots els ex-ciclistes i el que hi ha darrere del teló. Sent una gala televisiva, amb tot el que comporta de timings, també va ser una experiència i ens va fer molta il·lusió. Després, la cirereta del pastís va poder seguir una etapa de la Volta en directe des d’un dels cotxes de cursa. A més, va ser una etapa que en principi podia semblar intranscendent a la Costa Daurada i es va convertir en una de les millors etapes de la Volta dels últims anys! Va ser una experiència molt bonica. Realment és una cosa espectacular, que a qualsevol grup que pugui guanyar aquest any el concurs, encara que no siguin seguidors del ciclisme, els hi recomano com a experiència.

"Boires i retrets", cançó oficial de la Volta a Catalunya 2022
  • També vau gravar un videoclip de “Boires i retrets” amb el ciclisme com a protagonista. Com vau plantejar la seva gravació?

Quan ens estàvem plantejant presentar-nos al concurs, ja vam agafar alguns resums del Giro d'Itàlia, del Tour de França i de la pròpia Volta d’anys anteriors i els hi vam posar la nostra cançó. Vam veure que ens encaixava molt i molt bé, semblava fet expressament! A partir d’aquí ens vam començar a motivar, ja vam fer una foto de portada pel single vestits de ciclistes més vintage, i vam anar a rodar el videoclip per Montserrat i al Velòdrom de Mont-roig del Camp. Vam aprofitar per passar-nos-ho bé, que era l’objectiu principal. Va ser tota una experiència rodar en un velòdrom, que malgrat que molts som ciclistes habituals no ho havíem fet mai.

  • Alguns dels membres del grup sou practicants del ciclisme, us hem vist en rutes pels Alps, Dolomites… També coneixeu de prop alguns dels ports habituals de la Volta?

Per descomptat, per aquí Catalunya acostumem a rodar més pel Pirineu. Per exemple, la pujada a Lo Port que es farà aquest any no l’hem fet mai. Però ports com La Creueta, Vallter, la zona de Barcelona o el Montseny són ports que hem fet moltíssimes vegades. Un sempre juga a fer-se els seus recorreguts, i jo sempre tinc l’espina de que la Volta a Catalunya pugi Sant Pere de Rodes des de Port de la Selva! És un port que m’agrada molt, i visualment és molt atractiu.

  • Vau incloure la cançó “Boires i retrets” dins l’EP “4 Notes d’Amor(t)” que van publicar posteriorment al mes d’abril, després de quatre anys del darrer disc com a The Penguins. Com ha anat la rebuda?

La rebuda ha anat molt bé. Hem pogut estar girant i hem pogut anar tocant la cançó. Te n’adones que hi ha hagut gent que ha arribat al grup a través de “Boires i retrets”, hem notat que hi ha hagut una part del públic que venia de nou. També ho pots veure amb els seguidors de les xarxes socials, que han arribat seguidors nous a través de la cançó oficial de la Volta a Catalunya. Com a curiositat, també ens va sorprendre la rebuda a mitjans fora de Catalunya, com va ser al cas de Radio3 i algunes revistes.

  • Així doncs, què ha suposat a nivell de difusió el fet de ser la cançó oficial?

No teníem clar què passaria, però la veritat és que ser la cançó oficial de la Volta Ciclista a Catalunya ens ha suposat repercussió a nivell de mitjans. La teva cançó sona a televisió, a les arribades i a les sortides, i arriben nous seguidors que arriben a la banda a través d’això. Això és un afegit, però veure la teva cançó allà fa molta il·lusió. I si se suma més gent al carro, millor que millor. Sobretot, el mes de la Volta ho vam notar a nivell d’escoltes, especialment de fora de Catalunya, imagino que pel fet de sonar a totes les televisions.

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya