La Volta a Catalunya 2023 es prepara per a una 102ª edició cinc estrelles

18 de març 2023 - 14:46 [GMT + 1]

La Volta Ciclista a Catalunya té tots els ingredients sobre la taula per viure una 102a edició espectacular entre els pròxims 20 i 26 de març. Una participació cinc estrelles amb noms com Remco Evenepoel, Primož Roglič, Richard Carapaz, Egan Bernal i Geraint Thomas centren les mirades abans de l’inici de la cursa UCI World Tour catalana, que en les seves set etapes entre Sant Feliu de Guíxols i Barcelona comptarà amb tres grans etapes de muntanya.

El vigent campió del món Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) encapçala una participació estel·lar que farà de la Volta a Catalunya l’epicentre mundial del ciclisme entre els pròxims dies 20 i 26 de març. L’astre belga, de tan sols 23 anys, tindrà a Catalunya el seu gran repte per etapes abans del Giro d’Itàlia davant del seu gran rival, el triple vencedor de la Vuelta a Espanya Primož Roglič (Jumbo-Visma), en els ulls de tothom després del seu domini aclaparador a la Tirrena-Adriàtica, que torna a la Volta després de participar-hi en l’edició 2016.

La participació d’Egan Bernal i Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) suposa la presència de dos vencedors del Tour de França, que a més ja saben el que és pujar al podi de la Volta a Catalunya (3rs a les edicions de 2019 en el cas del colombià i de 2021 en el cas del gal·lès). Un retorn molt esperat en el cas de Bernal després de la seva llarga recuperació. Per la seva banda, després de ser gran protagonista en la passada edició, el campió olímpic Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) tornarà a ser una de les grans atraccions de la cursa, acompanyat d’un potent equip amb noms com Rigoberto Urán i Esteban Chaves.

Continuant amb el cartell de luxe de la Volta a Catalunya 2023, portarà el dorsal 1 el darrer vencedor del Giro d’Itàlia, l’australià Jai Hindley (Bora-hansgrohe), davant de l’absència del defensor del títol, el seu company d’equip Sergio Higuita. Hi seran també el tercer classificat de la darrera edició, el portuguès Joao Almeida (UAE Team Emirates), acompanyat del guanyador de la Volta 2021 Adam Yates i el català Marc Soler, juntament amb molts dels grans escaladors del panorama internacional com Mikel Landa (Bahrain Victorious), que no participava a la cursa catalana des de l’edició de 2017, Guillaume Martin (Cofidis), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Romain Bardet (Team DSM) o Ben O’Connor (Ag2r Citroën), vencedor d’etapa l’any passat a La Molina.

Justament la vuitena participació de Marc Soler (3r a l’edició de 2017) encapçala una participació catalana excepcional amb deu ciclistes participants a la prova de casa, juntament amb David De La Cruz (Astana Qazaqstan Team), Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA), Eduard Prades (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Pedrero (Movistar Team), Roger Adrià (Equipo Kern Pharma), Kiko Galván (Equipo Kern Pharma) Pau Miquel (Equipo Kern Pharma) i Marc Brustenga (Trek-Segafredo).

Un recorregut d’altura

La 102a Volta Ciclista a Catalunya que es posarà en marxa aquest dilluns 20 de març a Sant Feliu de Guíxols comptarà amb un recorregut variat i atractiu on hi destaquen tres etapes de muntanya: les arribades en altura a Vallter, La Molina i el cim de Lo Port, a les Terres de l’Ebre, a les etapes 2, 3 i 5 de la competició, un fet que no es vivia des de l’edició de 2001. En total, hi haurà 25 ports puntuables en les set etapes de la cursa, que manté el seu explosiu final al Circuit de Montjuïc de Barcelona.

Sant Feliu de Guíxols serà per segon any el punt d’inici de la Volta. La ciutat empordanesa serà la sortida i arribada d’una primera etapa de 164,6 quilòmetres de recorregut que pot portar sorpreses, amb fins a quatre ports puntuables (s’hi suma l’Alt dels Àngels, de 2a categoria) i un final explosiu que en les últimes dues visites de la cursa (2019 i 2022) ha tingut a l’australià Michael Matthews com a guanyador.

L’alta muntanya arribarà aviat a la Volta 2023, amb una primera arribada en altura a la segona etapa, que unirà Mataró i Vallter en un recorregut de 165,4 quilòmetres. El Coll de Coubet, de 1a categoria, sumarà exigència abans de l’arribada en altura a l’estació d’esquí ripollenca, tot un port de categoria especial que ha acollit una meta de la cursa catalana en sis ocasions.

La segona etapa de muntanya no es farà esperar i serà en la tercera jornada, que tindrà 180,6 quilòmetres entre Olost, sortida inèdita en la centenària història de la cursa, i La Molina, un clàssic modern de la darrera dècada on hi ha guanyat quatre vencedors finals de la Volta. Les pujades prèvies al Coll de Coubet (1a categoria) i el Coll de la Creueta (un dels tres ports de categoria especial del recorregut d’enguany) ajudaran a fer la selecció.

La quarta etapa recorrerà 188,2 quilòmetres entre Llívia i Sabadell en la jornada més llarga d’aquesta edició, una de les més favorables a una arribada a l’esprint, tot i que l’ascens de sortida a La Molina (1a categoria) i les pujades al Collet de Sant Agustí i el Coll de Lligabosses (3a categoria) afegiran encara més desgast a les cames del pilot de la Volta.

Si alguna cosa fa excepcional el recorregut d’aquesta 102a edició de la Volta a Catalunya serà la cinquena etapa, una jornada de 176,6 quilòmetres que mostrarà el potencial ciclista de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, amb sortida des de Tortosa i una monumental arribada a Lo Port, només vista en les edicions de 1985, 1991 i 2017. Serà la tercera arribada en altura de l’edició, en un port de categoria especial amb la duresa necessària per ser determinant en la resolució final de la cursa.

La sisena etapa unirà Martorell i Molins de Rei, dues poblacions del Baix Llobregat que tornen al recorregut de la Volta després de dècades d’absència en una jornada de 183,2 quilòmetres que portarà als ciclistes per terrenys trencacames pel centre de Catalunya, arribant fins a territori lleidatà. En la part final, els ascensos a l’Alt de la Creu d’Aragall (2a categoria) i l’Alt de Fontpineda (3a categoria) poden portar sorpreses.

Per últim, Barcelona tornarà a ser el jutge de la Volta a Catalunya en la seva setena etapa, amb sortida i arribada a la capital de Catalunya en un recorregut de 135,8 quilòmetres que enguany incorpora l’Alt de Begues (2a categoria) abans de tornar al circuit final a Montjuïc, que sempre ofereix un espectacle competitiu i de públic especial per tancar una setmana d’emocions.

En definitiva, tots els ingredients per viure un gran espectacle en la 102a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que tornarà a portar els millors ciclistes del món a les carreteres catalanes. La prova UCI WorldTour, que distribuirà les seves imatges a nivell internacional a 190 països, es podrà seguir en directe a l’estat espanyol a través d’Esport 3, Teledeporte i Eurosport.

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya